Navullen Airco
Het navullen van de airco is afhankelijk van de leeftijd van de auto (airco). Dit heeft te maken dat door de jaren heen de wetgeving voor het soort freon dat mag worden gebruikt verandert is. Door een ander type freon te gebruiken is ook de airco installatie veranderd omdat elk type freon onder een andere druk wordt gebruikt.
Heb je een airco die gebruikt maakt van een nieuw milieuvriendelijk type gas hoeft het vullen geen probleem te zijn.

Dat je airco niet meer werkt heeft een oorzaak. Het kan bv.zijn dat je airco
lekt of dat de v-snaar gebroken is een zekering gesprongen is of dat er een ander technisch of mechanisch defect is. Alvorens na te vullen moet de installatie op lekkage gecontroleerd worden.
Als je over de juiste apparatuur beschikt kun je dit zelf doen, indien niet zul je toch naar de garage moeten. Doordat tegenwoordig ook vele europese auto's airco hebben kun je bijna bij iedere garage terecht.

Er zijn natuurlijk ook gespecialiseerde bedrijven, niet alleen voor de auto industrie. Zo kunt je ook terecht bij bedrijven die bv. koelingen van café's , slagers of huis tuin en keuken koelingen repareren en navullen. We gaan verder.
Er bevindt zich op het expansie vat een drukschakelaar die als het gas beneden een bepaalde druk komt de airco uitschakelt. Het kan dus zijn dat je airco van de ene op de andere dag niet meer werkt. De schakelaar heeft dan zijn werk gedaan. Dit is om schade aan de pomp te voorkomen.
Om te kijken of de installatie geen lekkage vertoont word deze eerst onder druk gezet. En daarna dmv een spuitbus op de koppelingen en vulnippels gecontoleerd op lekkage.Vertoond de installatie geen lekkage dan word er op vacuüm dichtheid gecontroleerd. De vacuüm pomp wordt op de installatie aangesloten en er wordt een vacuüm gecreerd. De installatie moet het vacuüm voor zo'n 20 minuten vasthouden.

Bij deze installatie werden geen lekkages gevonden en ook bleef het vacuum goed. Nu komt het volgend probleem, de installatie maakt gebruik van het oude R12 gas dat bijna nergens meer te krijgen is. Er zijn twee optie's:
1. zoeken naar iemand die dit gas wel nog heeft. 2. de airco ombouwen en geschikt maken voor een nieuw type gas R21. Wij zijn naar het buurland Belgie gegaan waar de strenge mileu regels nog niet van kracht zijn.